Snurken en slaapapneu

WAT IS SNURKEN?
De lucht zorgt ervoor dat de weefsels in trilling komen (net als bij een ballon die leegloopt). Een zeer ernstige vorm van snurken waarbij gedurende de slaap de luchtwegen geheel of gedeeltelijk worden geblokkeerd, een pauze van de ademhaling in de slaap, wordt apneu genoemd.
Snurken en slaapapneu verstoren het normale slaapritme van de patiënt, de partner of huisgenoot (soms zelfs de buren) van de patiënt. Daardoor kunnen grote slaapstoornissen en ernstige gezondheidsklachten ontstaan. De patiënt kan met zijn/ haar snurk- of slaapapneu terecht bij een speciaal opgeleide tandarts.

MANDIBULAIR REPOSITIE APPARAAT (MRA)
MRA’s zijn tandheelkundige beugels die gebruikt worden om bij patiënten met snurkproblemen en het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) de onderkaak en de daarmee verbonden weke delen naar voren te houden. Hierdoor wordt de vernauwde bovenste luchtweg bij deze patiënten verruimd en treedt tijdens de slaap een verbetering van de luchtpassage op. Onderzoek heeft aangetoond dat de behandeling met een MRA vooral effectief is bij patiënten met milde of matige OSAS. Een MRA zal alleen worden aangemeten wanneer er een slaaponderzoek heeft plaatsgevonden (polysomnografie).

VERGOEDING
Er zal volledige vergoeding vanuit de basisverzekering plaatsvinden indien u OSAS hebt, indien u alleen snurkt kunt u de MRA uit een e.v. aanvullende verzekering (deels) vergoed krijgen.